Serbian Croatian


Претрага

Анкета

Да ли вам се свиђа интернет страница школе?
 

Корисни линкови

 

 

 

 

 

 

 

 

О нама PDF Štampa El. pošta

brankocopicПочетак рада наше школе везује се за далеку 1897. годину када је школа носила име „Народна пучка школа“. Од свог оснивања до данас, Школа је неколико пута мијењала назив: „Државна народна школа“ (1920-1953), Основна школа „Мира Цикота“ (по имену народног хероја и секретара Мјесног комитета КП за Приједор, 1953-1992). Почетком школске 1981/82. године ученици и наставници Школе усељавају у новоизграђени и савремени објекат у Рудничкој улици број 13.
Одлуком Скупштине општине 1992. године школа је добила име које и данас носи, Основна школа „Бранко Ћопић“. Школске 1998/99. године установљен је Дан школе (21. мај), дан када је Ћопић објавио прву збирку пјесама. Исте године ученици су креирали знак (амблем) школе, а штампан је и први број школског листа „Звонце“.
У саставу школе ради и једно подручно одјељење у приједорском насељу Гомјеница. Поред одјељења редовне наставе, у школи већ трећу годину успјешно ради и одјељење продуженог боравка за ученике од првог до трећег разреда. Треба напоменути да нашу школу похађа највећи број ученика ромске националности у односу на друге школе са територије општине Приједор. Инклузивна пракса је веома добро развијена у нашој школи у чему нам помаже и дефектолог из мобилног тима за инклузију. Број ученика који захтјевају посебно прилагођене планове и програме је велики. То су углавном ученици са лаком менталном ретардацијом.
Сви наставници, ученици и родитељи ученика наше школе кроз своје организације (Наставничко вијеће, Савјет ученика и Савјет родитеља) и уз подршку руководства школе, доприносе афирмацији школе у локалној и широј друштвеној заједници. Поред већ наведених руководећих тијела, у школи је као резултат рада на пројекту „Заједно против насиља – нове васпитне иницијативе“ формирано Вијеће ПНП-а (превенирања неприлагођеног понашања), чија је основна дјелатност управо превенција нежељених облика понашања.
У школи активно дјелује низ секција чији резултати рада и постигнућа на такмичењима увијек заблистају на крају школске године. Тако имамо ликовну, литерарну, новинарску, еколошку, луткарску, кулинарску, рецитаторску, драмску ритмичку, информатичка, саобраћајна, планинарска, грађевинска, и спортске секције, фолклор, хор, мале везиље, и црвени крст, а ове школске године са радом је почела и једина мажорет група на приједорској регији.
Покретач ученичких акција у животу школе је Савјет ученика, чије активности увијек долазе до изражаја посебно када је ријеч о хунанитарним акцијама. Ни хуманост наставника не заостаје јер и они су се укључили у многобројне акције, а осим тога за одређени број ученика организована је помоћ у исхрани (један наставник плаћа оброк за једног ученика).
Наша школа је традиционално била и остала отворена за све новине у области васпитања и образовања. Поред тога што сваке године ученици и наставници наше школе постижу изузетне резултате на такмичењима из математике, физике, српског језика, историје, енглеског језика, информатике и спортских дисциплина, у новије вријеме запажене резултате постижемо и на плану имплементације дјечјих права, превенције насиља над дјецом, ненасилној комуникацији, демократизацији и учењу за развој, саобраћајној култури, заштити од мина, инклузивном образовању и др.
Сарадња са локалном и широм заједницом је на веома високом нивоу, а огледа се кроз учешћа наших ученика и наставника на различитим манифестацијама - Књижевни сусрети на Козари, Ћопићевим стазама дјетињства у Хашанима, Међународна улична трка, Дјечији осмјех (Дервента), Отаџбина се брани љепотом, Културно љето Приједора,...) Осим тога, претходне школске године поново смо покренули активности везане за обиљежавање Нове године и подјеле пакетића у привредним предузећима општине Приједор гдје организујемо приредбе.
Вјерујемо да смо вас на овај начин, бар мало, упознали са нама и нашим школским активностима.

 


Pokreće SmartLABS