Serbian Croatian


Претрага

Анкета

Да ли вам се свиђа интернет страница школе?
 

Корисни линкови

 

 

 

 

 

 

 

 

Наш град PDF Štampa El. pošta

Приједорска општина смјештена је у сјеверозападном дијелу Републике Српске и Босне и Херцеговине, на обалама ријека Сане и Гомјенице, те на брежуљцима којима се планина Козара спушта у приједорско поље. Приједор са око 110 000 становника је други град по величини и броју становника у Републици Српској и има велики туристички потенцијал захваљујући природним богатствима од којих посебно треба истаћи планину Козару и ријеку Сану.
Вјерује се да је град добио име од ријечи „придор“ или „продор“. Према народном предању Сана је некада текла нешто јужније, испод самих брда. Током времена промијенила је ток, „придријела“ или „продрла“ у поље нешто сјеверније и тај терен назван је Придор или Продор.
Приједор се први пут помиње крајем XVII вијека у писмима грофа Адама Баћанија за вријеме тзв. Бечког рата (1683-1699). Много тога указује на постојање насеља још из времена праисторије и доласка Римљана на ове просторе. Легенда каже да су Римљани приједорској ријечној љепотици Сани дали име назвавши је тако због њеног љековитог дејства („санус“-здравље). Веома брзо Приједор постаје значајан трговачко-занатски центар, захваљујући римским путовима, пловности ријеке Сане и првој жељезничкој прузи у Босни и Херцеговини, изграђеној 1873. године.
На подручју Приједора налазе се бројне установе културе и умјетности, а средиште културног живота чине Музеј Козаре, Народна библиотека „Ћирило и Методије“, Градско позориште, Галерија 96, Културно-умјетничко друштво „Младен Стојановић“ и др. У граду се одржава неколико традиционалних манифестација, а неке од њих су: Међународне уличне трке, Златна Вила, Љето на Сани, Петровдански падобрански куп, Ликовна колонија, Књижевни сусрети на Козари, Дани меда, Сана регата, Дани зиме на Козари...
Најпознатије туристичко одредиште у околини града је планина Козара, ваздушна бања, са очуваним шумским комплексима, разноврсном флором и фауном и чистим планинским изворима. Централни дио Козаре проглашен је Националним парком 1967. године. Једно од најомиљенијих излетишта је Мраковица, велики културно-историјски комплекс и зона.

 


Pokreće SmartLABS